Bärplockare bedragna

När de 160 thailändska bärplockarna i går kväll fick veta att Lomsjö Bärs ägare tagit alla miljonerna och gått under jorden, förstod de också att lönerna skulle utebli. Stämningen blev så upprörd och hotfull att polis kallades till förläggningen.

– Vi vågar inte stanna kvar. Jag känner att jag inte själv har någon skuld till det som hänt, men det här är inte värt att dö för, sa platschefen Johan Breitholz innan han och några av Lomsjö Bärs thailändska rekryterare och administratörer lämnade boendet i skydd av polis.

Runt omkring trängdes många förvånade, uppgivna men också upprörda bärplockare som för snart två månader sedan kom till Åsele, direktanställda av Lomsjö Bär, utan mellanhänder i form av bemanningsföretag.

När VK i augusti besökte förläggningen i Åsele var stämningen en helt annan. Anställningsformen, kända ansikten och öppna kort skapade trygghet och hopp om en god inkomst inför vintern hemma i Thailand.

Nu låter det annorlunda.
– Vi åker inte härifrån innan vi fått våra pengar, säger en förtvivlad ung kvinna och viftar med en lapp där hon textat ”We need some help”, vi behöver lite hjälp.

Hon och de andra bärplockarna har vägrat att jobba sedan de i helgen fått veta att de inte skulle få med sig sin lön när planet hem till Thailand går i helgen. Då angavs det från företagets sida handla om ett missförstånd och att pengarna skulle betalas ut som två månadslöner.

Men i torsdags kröp alltså sanningen fram, Lomsjö Bärs ägare Ari Hallikainen är spårlöst försvunnen sedan i måndags och företagskontot tömt på alla pengar. Det sista uttaget från i fredags var på 750 000 kronor och enligt vad VK erfar handlar det totalt om flera, kanske många miljoner.

Mycket av det bärplockarnas inarbetade löner.
– Vi känner oss grundlurade. Vi har slitit hårt varenda dag, säger en tårögd man och visar hur båda stortånaglarna släppt efter alla mil i de lappländska bärskogarna.